Doğum ağrısının kontrolünde kullanılan nonfarmokolojik yöntemler genelde dört ayrı teknikten oluşmaktadır. Bunlar; gevşeme, ruhsal uyarılma, tensel uyarılma ve solunum teknikleridir
Hipnozla Doğum hekimler hem doğumda hem de ameliyat olacak hastalarda ağrıyı gidermek için zaman zaman kullanmıştır. Hipnozun antidepresan ihtiyacını azaltır doğum sonrası kan kaybını azaltır ve doğum sonrası agrı kesici ihtiyacını azaltır.
Hipnozla doğum, derin konsantrasyon gerektiren farklı bir bilinç durumudur. Anne adayı uyumaz, fakat doğum eylemi başladığında transa geçer ve bunu doğum tamamlanana kadar devam ettirir. Hipnoz doğumda kullanılan etkili bir yöntemdir.
Kendi kendine hipnozla doğum, biofeedback, hipnoz, imgeleme, meditasyon, dua, gevşeme terapisi, tai chi ve yoganıninda içinde bulunduğu zihin-beden etkileri , doğum ağrısı veya gebelikteki anksiyetenin önlenmesi veya tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Hipnozla Doğumun Özellikleri
Amerikan Psikoloji Birliği hipnozu “Bireyin hipnoz uygulayıcısı tarafından veya kendi kendine aracılık edilen deneyime karşılık olarak deneyimlenmiş odaklanmış dikkat cevabı. Duygu, algı, kognitif durum, ruh hali ya da davranışta değişiklik yaratmak için verilen uyarılar.” şeklinde tanımlamıştır.
Hipnozla doğum sırasındaki telkinler; algı, ruh hali veya davranışta major ani değişiklikler ile sonuçlanan sözlü ya da sözsüz öğelerdir. Bu telkinler kişinin bilinçaltına yönlendirilir. Kadınlar doğum kasılmaları sırasında hissettikleri ağrıyı gidermek için kendi kendine hipnozu öğrenebilirler.
Hipnozla doğum, Doğum kasılmalarında ve doğumda amaç; korku, stres ve ağrıyı azaltmak, böylece doğumun doğal sürecinin anne için daha rahat ve huzurlu geçirmesini sağlar.
Hipnotik durumda bireyin kendi düşünce ve davranışlarının kontrolünü kaybettiğine dair yaygın yanlış bir kanı vardır. Bireyler hipnozdayken düşünce ve davranış kontrollerini kaybetmezler. Ne yazıkki toplumumuzda böyle bir algı vardır. hipnozla doğum olan bir anne adayı kendinin ve etrafta olanların farkındadır. Olayları kontrol edebilir durumdadır.
Hipnozla doğum deneyiminin daha rahat geçmesini sağlar. İlaç uygulamaları daha azdır. Maliyeti daha az olan bir uygulamadır.
Kendi kendine hipnozu deneyimleyen kadınlar duygularını rahatlık, kendine güvende artış, rahatsız edici olmayan doğum ağrısı, ağrıyı sadece baskı olarak hissetme, doğuma dair korkuların azalması,daha dinç hissetmek, sakin hissetmek olarak ifade etmişlerdir.
Genel olarak kendi kendine hipnozu uygulayan kadınlar önceki doğumlarına göre daha iyi bir doğum tecrübe ettiklerini ifade etmişlerdir.
Kendi kendine hipnozla doğum için ortalama 3-6 terapi yapılması gerekmektedir.

