Doğum koçu nedir ya da doula hizmet eden kadın anlamına gelmektedir. Avrupada ve Kuzey Amerikada oldukça yaygın bir meslek grubu olan doulalık tıbbi sorumluluk almadan ve yönlendirme yapmadan gebeyi doğuma ve doğum sonrasına hazırlamak, bilgilendirmek, psikolojik ve fiziksel destek vermek amacıyla yardımcı olan kişidir. Doğum koçluğu ebelerden farklı çalışır. Ebeler doğum takibi yapar doğum yaptırır. Annenin doğum sonrasında kanama takibini yapar ağrısı varsa ilaçlar kullanarak ağrısını giderir. Bebeği doğduktan sonra bebeğin aşılarını yapar takip eder. Kısacası ebeler ve hemşireler işin tıbbi kısmında yer alır. Doulalığı ve doğum koçluğunu anlatırken ebelerden farklı neler yapar gibi kıyaslamalar sorular sormakta bu bağlamda yanlış olacaktır. Ebelik mesleğini yapabilmek için 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olmak hatta fakültelerin istediği sayıda doğum yaptırabilmiş olmak gerekmektedir. Bu nedenle doğum çokluğu ebelikten oldukça farklı bir alandır. Ancak ebeler doğum koçluğu eğitimini aldıktan sonra bu işi yapabilir. Ebelerin doğum koçu olması artıdır.
Doğum koçu veya Doula neler yapar
Doğum koçu gebeyi ve gebenin etrafında destek olacak kişileri doğuma hazırlar. Eğitimler verir. Doğum anında anneye destek olur. Aynı desteği doğum sonrasında da devam ettirir. Bazı özel teknikler öğrenerek özellikle doğum anında anneye ağrılarını daha rahat geçirebilmesine destek olur. Bu yöntemler masaj, pozisyon, aromaterapi, meditasyon, akupunktur, nefes egzersizleri, hipnozdur. Gebeyi yönlendirmez. Doğum sırasında hangi rahatlatıcı yöntemler kullanabileceği hakkında seçenekler sunar. Gerekirse babaya bu yöntemleri öğretir(Eşin koçluğu). Doğum sonrasında ihtiyacı olan bilgileri doğum öncesi dönemde öğretir, (lohusalık, bakım ve hijyen, emzirme,süt arttırma , bebek bakımı ve bebeğin güvenli ortamının nasıl olacağı) hakkında eğitimler verir. Bütün bunların yanında anne adayının doğuma ilişkin korkularını ortadan kaldırmak için belli teknikler uygular. Gebenin etrafındaki kişilere gerekirse psikoloji ve motivasyon konularında eğitir. Nasıl yardımcı olacakları gebenin bu özel anlarda neye ihtiyaçları neler bunları saptar ve buna ilişkin durumları organize eder.
Doğum Koçu /Doula koçluk süreci
Doğum koçu doğum surecinde gebeye doğru nefes doğru pozisyon, doğru ıkınma, derin gevşeme teknikleri, ilaç dışı rahatlatıcı yöntemlerle birlikte uygular. Bütün bu tekniklerin uygulanması ve annenin iyi hazırlanması yapılan çalışmalarca doğum süresini kısalttığı, daha az müdahale gerektirdiği, bebeklerin daha yüksek apgar la doğmasını sağlar. Doğum anında stres ve korku azaldığı için hormonal sistem olması gerektiği gibi çalışır ve doğum suresi uzamaz, sancıları daha az hisseder. Doğum sonrası bebekle annenin bağının güçlenmesi, adaptasyonun daha kolay olmasını sağlar.
Doğum koçu nedir sorusu merak edilen bir sorudur. Doğum koçları kendi tercihlerini ve kendi görüşlerini gebeye sunmamalıdır.. Gebenin tüm tercihlerini desteklemelidir. Asla bir doğum şekliyle ilgili zorlama olmamalıdır. Naçizane düşüncem annenin de doğum şekline karar vermesi doğru değildir. Bunun kararını verecek tek kişi hekimdir. Doğum koçları doğum şekliyle ilgili yorum yapmamalı hekim ve anne adayıyla işbirliği içinde olmalı, desteklemeli ve anneyi rahatlatmalıdır.
Daha bir çok sayfamızdan bilgi doğum koçu nedir sorusu hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

